Κυριακή, Ιανουαρίου 11, 2009

Βιέννη,μια ονειρεμένη πόλη.

Οποιοσδήποτε έχει επισκεφθεί αυτή την πανέμορφη πόλη,σίγουρα δεν θα μπορέσει να εκφράσει με πλήρη πιστότητα, το μεγαλείο που εμπνέει .Παντού, κυριαρχεί το χαρακτηριστικό χρώμα της παλιάς Αυστρουγγρικής Αυτοκρατορίας. Μπορεί να το δει κανείς (όχι μόνο στο κέντρο),αλλά και στα διάφορα μνημεία που υπάρχουν στα περίχωρα, όπως και έξω από την Βιέννη.

Είναι τα ανάκτορα του Σενμπρούν,το Belvedere το Χόλφμπρουκ που σε κάνουν να πιστεύεις ότι ζεις σε μια άλλη εποχή, τόσο μακρινή. Βλέπετε, οι Αυστριακοί δεν κατέστρεψαν-παρά την τεράστια εμπλοκή στους στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο-τα κτίρια τους..Γιατί αυτά τα κτίρια αποτελούν την πολιτιστική τους κληρονομιά , αλλά και παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.. Γενιές οι οποίες θα έχουν “ζωντανό” υλικό, για να διδαχθούν την ιστορία της χώρας τους, πορευόμενοι στο μέλλον...

Σίγουρα, πρέπει να γίνει και μια επίσκεψη, στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και στο Μουσείο της Ιστορίας της Τέχνης.Είνια ότι καλύτερο έχω δει μέχρι τώρα...Πίστέψτε το.

Οι Αυστριακοί-τολμώ να πω -ότι είναι πολλοί ήρεμοι σαν άνθρωποι. Δείχνουν να μην βιάζονται καθόλου,σαν να μην νιώθουν την πίεση του χρόνου (πίεση που νιώθουμε εμείς, σε μεγάλο βαθμό στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις).


Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ο Δήμος της Βιέννης, είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης κατοικιών στον κόσμο. Το ύψος των ενοικίων -για ένα διαμέρισμα-είναι πολύ χαμηλό (ο ξεναγός ανέφερε ότι το μηνιαίο οικονομικό τίμημα ανέρχεται σε 200 ευρώ περίπου).Έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ασκήσει ο Δήμος κοινωνική πολιτική...Σας θυμίζει κάτι παρόμοιο, να γίνεται στην Ελλάδα...? (να δώσουμε και ένα τόνο ιλαρότητας, δεν κάνει κακό...)


Για το δίκτυο του μετρό τι μπορεί να πει κανείς. Απλά, μπορείς να κατευθυνθείς οπουδήποτε θέλεις, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα...


Είπαμε, οι συγκρίσεις που -είμαι σίγουρος-γίνονται στο μυαλό μας με την χώρα μας, αφήνουν μια πικρή γεύση...Τι να κάνουμε όμως. Μάλλον έχουμε και εμείς ένα μικρό -έστω -μερίδιο ευθύνης...
Δεν έχουμε...?1 σχόλιο:

intelligence είπε...

It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
nike shoes