Σάββατο, Οκτωβρίου 11, 2008

Άλλοι με laptop και άλλοι με την σάκα...



Έτσι έχουν τα πράγματα. Άλλοι (στην Ιταλία) θα πηγαίνουν με mini laptop στα σχολεία τους και άλλοι -για μαντέψτε-θα χρησιμοποιούν τις ογκώδεις και καθόλου πρακτικές τσάντες.




Οι διαφορές όπως βλέπετε -όχι μόνο στην κουλτούρα-αλλά και στον τρόπο σκέψης είναι εμφανείς. Από την μια πλευρά τα παιδιά στην Ιταλία, θα χρησιμοποιούν όλα τα ηλεκτρονικά μέσα για να κάνουν τις σχολικές τους εργασίες. Δηλαδή τα κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή,χρησιμοποίηση του διαδικτύου για έρευνα σχετικά με τις εργασίες τους.




Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν όλες τις εργασίες κάθε στιγμή μπροστά τους-αφού θα είναι σε αρχεία κειμένου-για επεξεργασία. Οι εργασίες θα γίνονται σε μικρότερο χρόνο (αφού θα μπορούν να αντλούν κάθε πληροφορία από το διαδίκτυο).




Τα οφέλη πολλαπλάσια, γιατί δεν θα έχουν τα ογκοδέστατα βιβλία που πιάνουν αρκετό χώρο,θα μαθαίνουν την χρήση του Η/Υ από μικρή ηλικία.Επίσης θα περισσεύει και περισσότερος "ελεύθερος χρόνος" για να ασχοληθούν με άλλες δημιουργικές απασχολήσεις.Το κυριότερο όμως θα είναι η απαλλαγή από το ασήκωτο σακίδιο που είναι υποχρεωμένα να παίρνουν κάθε μέρα στο σχολείο.Περιττό να αναφερθεί ότι τοκόστος κτήσης για το laptop, είναι σαφώς πιο μικρό απο την αγορά βιβλίων αλλά και αναλώσιμων υλικών...




Οι συγκρίσεις με την δική μας κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της παιδείας είναι -το λιγότερο -απογοητευτικές...




Τι μας μένει λοιπόν να κάνουμε? Υπομονή και παρεμβάσεις -όπου μπορούμε -για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν ζήσουν μια πιο ανθρώπινη σχολική ζωή.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλα καποιοι θα πουν οτι τα παιδια πρεπει να ερχονται σε επαφη με το βιβλιο.Καλα δεν ειναι προβλημα οι βαριες τσαντες.Το προβλημα ειναι η ποιοτητα των εκπαιδευτικων βιβλιων.
Ποσο κοστιζει το λαπτοπ για τα σχολεια;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Haris είπε...

@ anisisxos

Δεν λέμε ότι πρέπει να εξοβελιστούν τα βιβλία.Απλά να γίνει πιο παραγωγική και πιο παρακτική η εργασία των παιδιών στα σχολεία (και μόνο εκεί).
Έχεις δίκιο για την ποιότητα.Υπάρχει όμως και ο λανθασμένος -κατά την γνώμη μου τρόπος διδασκαλίας.Η αποστήθιση κειμένων.
Το λάπτοπ κοστίζει γύρω στα 300 δολάρια.Μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς σου, για τα βιβλία που κοστίζουν στους γονείς κάθε χρόνο (εξαιρούνται τα βιβλία στα κρατικά σχολεία.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλα τα περισσοτερα σχολειο ειναι δημοσια και τα βιβλια ειναι δωρεαν.Μπορουν ολες οι οικογενειες να αγορασουν λαπτοπ για το παιδι τους; Και ετσι να γινει, οι εκπαιδευτικοι ειναι ετοιμοι για μια τετοια αλλαγη; Ξερουν απο υπολογιστες; Πολλοι οχι αφου ανηκουν στην παλια γενια που δε γνωρισε την πληροφορικη.

Haris είπε...

@ anisixos

Σωστά μιλάς για Δημόσια σχολεία(σχετικά με την δωρεάν διανομή βιβιλίων,το άρθρο αναφερόταν σε σχολεία του εξωτερικού όπου εκεί τα βιβλία αγοράζονται.
Θα μπορορύσε όμως το κράτος να "επιδοτεί" την αγορά του μίνι λάπτοπ (κοστίζει 180 ευρώ, με ένανα διαγωνισμό θα κατέβαινε ακόμη περισσότερο...)
Οι δάσκαλοι θα πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν(εκπαιδευτούν), όπως όλη η κοινωνία προσαρμόζεται σε κάθε αλλαγή που γίνεται.

laptopforum είπε...

με αφορμη το blog σου εκατσα και εκανα ενα πληρες review στο http://www.laptopforum.gr/forumdisplay.php?f=42
ευχαριστω