Τρίτη, Σεπτεμβρίου 07, 2010

Τουρισμός στην Ελλάδα...


Τουρισμός στην Ελλάδα

Επιστρέφοντας από τις Καλοκαιρινές διακοπές (που δεν διαρκούν δυστυχώς για πάντα κατά το τραγούδι) έρχονται -σαν απολογισμός- στο μυαλό μερικές συγκρίσεις.

Συγκρίσεις, που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών-προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ας κοιτάξουμε όμως να δούμε –σε αυτό το κείμενο- την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας।


Εικόνα πρώτη : Στην «μαγευτική Χαλκιδική».Πρώτο πόδι, στα Ν. Πλάγια. Φιλοξενούμενος σε διαμέρισμα συγγενικού προσώπου. Τοποθεσία κοντά στην Θες/νίκη (40 χιλμ περίπου).Θάλασσα πολύ καλή (ειδικά φέτος).Συνήθως οικογενειακού επιπέδου τουρισμός. Τα αυτοκίνητα –κατά τις μεσημβρινές ώρες – να περνάνε με ιλιγγιώδη ταχύτητα ακριβώς μπροστά από τα σπίτια και τα μπαλκόνια. Το στέρεο να παίζει Κιάμο και Βέρτη τους οποίους ακούς σε απόσταση τουλάχιστον 250 μέτρων..

Πλήρης απουσία κάδων για συμβατικά-οργανικά σκουπίδια (προστέθηκε και ένας δεύτερος αρχές Αυγούστου).Για κάδους συλλογής με ανακυκλώσιμα υλικά ούτε λόγος...Τι θα πει άλλωστε οικολογία για τους τοπικούς ιθύνοντες...?

Να μην αναφέρουμε το σκοτάδι που επικρατεί το βράδυ σε ορισμένα σημεία। Είπαμε οικογενειακός προορισμός ,αλλά ας κρατήσουμε και λίγο ρομαντισμό...


Εικόνα δεύτερη : Μένουμε (;) Χαλκιδική...Δεύτερο πόδι στην Συκιά Χαλκιδικής. Μονοήμερη εκδρομή για να δούνε και τα παιδιά κάτι διαφορετικό...Υπάρχουν αρκετοί ΜΑΓΕΥΤΙΚΟΙ κολπίσκοι. Ως εδώ όμως η μαγεία. Σίγουρα θα πρέπει να κάνεις ένα με δύο τηλεφωνήματα σε γνωστούς που έχουνε πάει εκεί (τι χρειάζονται άλλωστε οι πινακίδες ;) .Για να σε καθοδηγήσουν ; .

Φτάνεις και ψάχνεις λίγη θέση για το αυτοκίνητο. Κάτι βρίσκεις σε κάποιο ανηφορικό και απότομο σημείο (ζητάω πολλά, ε...;).Mετά ανακαλύπτεις ότι ο μαγευτικός κόλπος είναι κατά τα 5/6 ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΣ από beach bars...

Δεν έχεις άλλη επιλογή .Πρέπει να πληρώσεις την δεκάτη. Το κάνεις. Συμβιβάζεσαι και προσπαθείς αν χαλαρώσεις (προσπαθείς...;).Τρως και στην ταβέρνα που διατηρεί το παραπάνω μπαρ (μια που ήρθαμε, να μας πάρουν με καλό μάτι).Μετά προσπαθείς να χαλαρώσεις (αναγκαστικά αυτή την φορά, μετά το φαγητό...).

Εσύ θέλεις να χαλαρώσεις αλλά το μπαρ δεν θέλει...Μουσική με πολλά μπιτ και σε πολλά ντεσιμπέλ। Είναι ξεκάθαρο, ότι δεν ταιριάζουν με το εξαιρετικό αυτό τοπίο. Μάλλον το κάνουν για να συνεχίζεις να θαυμάζεις το τοπίο (γιατί θέλεις να κοιμηθείς αμόρφωτε τουρίστα...?)


Εικόνα Τρίτη : Στην “μαγευτική” Κέρκυρα. Ένα καταπληκτικό νησί. Αναξιοποίητο όμως (όπως πολλά άλλα).Τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους ( αν τους βρεις). Τα παραδοσιακά σπίτια γεμάτα από μούχλα και βρωμιά (αυτό φίλοι Κερκυραίοι δεν είναι παραδοσιακό, είναι κατάντια).

Εκμετάλλευση χειρίστου είδους στις οργανωμένες παραλίες. (ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες 9 ευρώ).Προσωπική εμπειρία από κλοπή (όλος ο φωτογραφικός εξοπλισμό) σε φυλασσόμενο πάρκινγκ επιχείρησης τύπου θαλάσσιου πάρκου.

Η επιχείρηση, να σε αφήνει στο έλεος των κλεφτών και η αστυνομία να κοιμάται...

Παντελώς αβοήθητος...


Δεν είναι αυτή εικόνα κράτους, που θέλει να έχει έσοδα και να επενδύσει στον τουρισμό. Κάποτε, είχε χαρακτηριστεί ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας...

Ούτε για συνοικιακό εργαστήριο χειροτεχνίας δεν είναι .

Δυστυχώς...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χαρη σε εκλεψαν το σακο που μου ειχες δείξει?!!!
hn

Haris είπε...

Ναι Νίκο.Εκλάπη...