Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

Toυρισμός στην Γαλλία


Το κείμενο αυτό, είναι φυσικά η πλήρη αντίθεση του προηγούμενου.
Δεν θα μπορούσε –άλλωστε- να ήταν αλλιώς.

Προσγειώνεσαι λοιπόν στο αεροδρόμιο charle de gaulle. Δεν μπορεί να πει κανείς, ότι είναι και από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ο ξεναγός λέει, ότι κατατάχθηκε στην τελευταία θέση...Ως από τα πιο δυσλειτουργικά. Ο κόσμος όμως που υπάρχει είναι ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ .Ίσως για αυτό, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους (θα τα πούμε παρακάτω...).

Οι δρόμοι είναι χωρίς λακκούβες φυσικά . Ο περιφερειακός έχει την μορφή δαχτυλιδιού, που «αγκαλιάζει» περιμετρικά την πόλη.

Μας προειδοποιεί. “Στην Ελλάδα τρώμε για να ευχαριστηθούμε. Στην Γαλλία για να συντηρηθούμε.” Είναι Έλληνας που γεννήθηκε και έζησε στην Γαλλία .Ζει όμως στην Θεσ/νίκη. Γνωρίζει τα πράγματα, από την καλή και από την ανάποδη. Είμαστε πολύ τυχεροί ...

Ο πύργος του Άιφελ, επιβλητικός όπως το περίμενα. Ο κόσμος που πάει για να τον θαυμάσει, μπορεί να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες. Δεν είναι να απορεί κανείς.

Παντού ουρές, αλλά όλα οργανωμένα. Φυσικά με το αντίστοιχο οικονομικό αντίτιμο. Ίσως έτσι να είναι το σωστό. Σε ποιοτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα....Αλλά και να πληρώνουμε ανάλογα.

Μεγάλη εντύπωση, τα κύματα των Κινέζων τουριστών. Μία ακόμη δεξαμενή προς
εκμετάλλευση. Οι τουρίστες τελικά έχουν κατακλύσει την πόλη, αλλά και την Γαλλία γενικότερα. Ο ξεναγός μας λέει, ότι σε 2 χρόνια περίπου το Παρίσι-οι ιθύνοντες υπολογίζουν –ότι δεν θα μπορέσει να υποδεχθεί και άλλους τουρίστες. Με αυτόν τον ρυθμό...

Δεν θα σχολιάσουμε περισσότερο τα αξιοθέατα. Όλα -σχεδόν -είναι γνωστά.
Απλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Παρίσι ευημερεί –κατά ένα μεγάλο μέρος- από τα εκατομμύρια των τουριστών που το επισκέπτονται.

Εκεί βρίσκεται και το μεγάλο στοίχημα. Το επισκέπτονται, για την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που έχει...

Μεγαλύτερη από την δική μας ; Όχι φυσικά. Η μεγάλη διαφορά όμως, είναι ότι εκεί την ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ και την ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ.

Εμείς ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: