Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2011

Κων/πολη (μέρος 1ο)


Πολλοί από εσάς ,θα έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κων/πολη.

Δεν ξέρω τι εντυπώσεις προκάλεσε η γειτονική χώρα. Σε εμένα –στην πλειοψηφία- θετικές. Ξεκινάμε λοιπόν να τις αφηγηθούμε.

Σύνορα Κήπων. Στο Τούρκικο κομμάτι κυριαρχεί η καθαριότητα και η ευταξία.

Ο τελωνειακός, ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα –μέσα στο κρύο - να είναι πολύ πρόθυμος (παρά το προχωρημένο της ώρας) να εξυπηρετήσει. Κερδίζουν ήδη-επικοινωνιακά- από την αρχή στα σημεία οι Τούρκοι .

Παρακολούθηση της ρίψης του Σταυρού (ημέρα των Θεοφανείων).Η περιοχή γύρω από το Πατριαρχείο είναι –δυστυχώς- εγκαταλειμμένη. Τα σπίτια των Ελλήνων, που ζούσαν εκεί βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ή κατοικημένα από Άραβες. Τεχνητή προσπάθεια εξαθλίωσης της συνοικίας...;

Ποος ξέρει (μάλλον ναι).Λίγο πριν την ρίψη του Σταυρού όμως ο μουεζίνης να καλεί από τα μεγάφωνα –σε διαπασών- για προσευχή (;) τους Μουσουλμάνους. Αλγεινή εντύπωση και έλλειψη θρησκευτικού πολιτισμού. Δεν είναι σωστό αυτό αδέρφια....Να σεβόμαστε όλες τις θρησκείες και τα έθιμα τους...

Ξενοδοχεία. Εκεί όπου καταλύσαμε (πλησίον πλατείας Ταξίμ) υπάρχουν τα τουριστικά ξενοδοχεία. Το συγκεκριμένο (Lares Park), είναι πολύ καλό με άψογη εξυπηρέτηση (και πολύ καλή γνώση Αγγλικών από το προσωπικό).

Πεζοδρομος «Η οδός του Πέραν» ή Istiklal. Γεμάτο από ζωή και δεκάδες χιλιάδες κόσμο. Εδώ πρέπει να χτυπάει η καρδιά της Πόλης. Αστυνόμευση παντού (με κρυφούς και φανερούς αστυνομικούς).Περιπολικά και μοτοσικλέτες τελευταίας τεχνολογίας να ανεβοκατεβαίνουν τον πεζόδρομο.

Είπαμε, κερδίζουν επικοινωνιακά οι Τούρκοι.

Κυκλοφοριακό. Το απόλυτο χάος. Δεν είναι ξένο προς εμάς. Συνηθισμένοι και εμείς στην παραβίαση φωτεινού σηματοδότη. Απλά, κίνηση αυτοκινήτων υπάρχει ΠΑΝΤΟΥ.

Ίσως χειρότερα από την Αθήνα.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: