Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2011

Το καλό παράδειγμα




 Ποιος δεν  “επαναστατεί” στις μέρες μας, για τα οικονομικά φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης. Θα ήταν αδιανόητο να συμφωνούσε κανείς.
Κι όμως, θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς με αυτά τα μέτρα (τα οποία ίσως δεν θα χρειάζονταν), αν είχανε ληφθεί άλλου είδους αποφάσεις.


Αποφάσεις θαρραλέες και με άμεσο αποτέλεσμα. Γιατί ο κόσμος διαμαρτύρεται, όχι περισσότερα για την οικονομική του αφαίμαξη αλλά για το άδικο της ιστορίας αυτής.

Υπάρχει η κοινή αντίληψη, ότι η κυβέρνηση “άφησε” στο απυρόβλητο ανθρώπους που θεωρούνται άκρως υπαίτιοι αυτής της κατάστασης.
Άνθρωποι που πλούτισαν γρήγορα και φυσικά με παράνομο τρόπο....

Εκεί είναι το πιο κομβικό σημείο. Η ατιμωρησία, αυτών των ανθρώπων και  το μοίρασμα των ευθυνών σε όλους τους πολίτες. Πολίτες που ήταν νόμιμοι, μέχρι τώρα στις συναλλαγές τους με το Κράτος.

Αν υπήρχε μια –έστω τυπική τιμωρία- κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων ( με δήμευση ακόμα και της παράνομα αποκτηθείσας περιουσίας), η συμπεριφορά του κόσμου θα ήταν διαφορετική.

Θα υπήρχε η κοινή αίσθηση, ότι η παρανομία –έστω- και αργά τιμωρείται. Αυτό δεν όμως δεν έγινε. Γιατί δεν δόθηκε ούτε το παραμικρό δείγμα.
Γιατί δεν δόθηκε το καλό παράδειγμα....
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: